Indien


På bordell i Bombay 2 kommentarer

Indien

Ja, herregud vad man får uppleva här i livet. 🙂 Det är ju helt fantastiskt så mycket det finns att vara med om. Jag hade till exempel aldrig i hela mitt liv trott att jag skulle hamna på en bordell i Bombay! Men det lyckades jag med när jag var i Indien och det var absolut inte min mening. (mer …)


På bordell i Bombay! 2 kommentarer

När jag åkte till Indien så startade jag med några dagar i Bombay (Mumbai) och första dagen erbjöd sig en taxi-chaufför att guida mig runt för 150:- för 2 dagar. I slutet på första dagen frågade han om jag ville åka till ett ställe som hade bra luftkonditionering, riktigt kall öl och där man fick röka inomhus. Det där med kylan lät riktigt lockande så jag tackade ja till det.

När vi kom dit så stannade jag på tröskeln för jag trodde jag hamnat i en Bollywoodinspelning.

Bombay

Kvinnorna var väldigt vackra och hade otroligt fina kläder. Eftersom dom var så välklädda så förstod jag inte var jag var.

Indien

Det som gjorde mig fundersam var att tjejerna bara stod där utan att göra något och det faktum att jag var den enda kvinnliga gästen.

Allt var helt ”rumsrent” och varken männen eller kvinnorna gjorde något som skulle kunna anspela på sex. Man såg inga som ”smög” iväg.

Både bandet och tjejerna fick betalt på samma sätt: en kypare ropar något och alla gäster börjar kasta pengar omkring sig, både sedlar och mynt, sedan samlar kyparna ihop alla pengar och går runt och delar ut dom till tjejerna och bandet.

Så kan det gå till på en bordell i Bombay!

Ha en skön fredag!


Mannen är hjälten! 2 kommentarer

Som koordinator för ”Ambassadörer för kvinnors företagande” i Västmanland så bloggar jag på ambassadorer.se och idag skrev jag ett inlägg i jämställdhetsdebatten som visar exempel på de fördomar och värderingar som finns i vårt samhälle. Eftersom det här är ett ämne som berör oss alla så vill jag dela med mig av det här på bloggen.

Människors spontana reaktioner avslöjar även deras fördomar och attityder i olika frågor. När det gäller synen på män, kvinnor och jämlikhet så har jag ett väldigt bra exempel där mannen alltid slutar som hjälte.

Jämställt samhälle?

Min resa!

För ett par år sedan åkte jag till Indien för att vara borta i 5 veckor. Jag reste helt själv och lämnade således man och barn ensamma hemma. Innan jag reste så möttes jag av olika reaktioner som du kan se exempel på nedan:

* Hur ska Peter och barnen klara sig?

* Hur kan du vara ifrån barnen så länge? Det skulle jag aldrig klara.

* Vad säger Peter då?

* Vem ska ta hand om barnen?

Kontentan av alla kommentarer var att jag var en hemsk mor som kunde lämna mina barn så länge. Min man var en stackars, övergiven hjälte som tvingades ta hand om barn och hushåll. Tänka sig att han var tvungen att laga mat och skjutsa barn till skolan och dagis?

Mannens resa!

Nu har min man åkt till Österrike för att spela i 3 veckor och reaktionerna blev något annorlunda:

* Wow, vad roligt för honom.

* Vilken snäll fru han har som låter honom vara borta så länge.

* Hur klarar du det med eldningen i huset?

* Vilken tur han har som har en så bra fru som släpper iväg honom.

Kontentan i det här fallet var att jag är en snäll, något godtrogen fru. Min man möttes med ryggdunkar och positiva tillrop och var en hjälte..

De här reaktionerna visar mig att oavsett vad mannen gör så är han en hjälte men kvinnan drar alltid kortaste strået. Ingen ifrågasatte ens hur jag skulle klara av att ta hand om barnen och klara av att skjutsa dom till skolan.

Det är nu 3 dagar sedan han åkte och allt som man inte önskar har hänt: vi fick en köldknäpp som gjorde att veden tog slut och vattnet frös, bilen gick sönder och vedkapen stannade. Så jag har hunnit med att vara rörmokare, elektriker, bilmekaniker och skogshuggare. Jag har nu vatten, ved, en fungerande bil och en fungerande vedkap. Ingen ifrågasatte någopnsin om jag skulle klara av dessa tyngre, ”manliga” sysslor, däremot ifrågasatte man min mans förmåga att laga mat, sköta hushållet och ta hand om barnen.

Hur är det ställt med jämlikheten i landet? Hur ser våra fördomar ut? Vad lär vi våra barn genom våra spontana reaktioner.

PS: Jag har även klarat av att laga mat, ta hand om hushållet och få iväg barn till skolan. Men det förstod väl alla? Och nu ska jag tvätta. 🙂