Du vet väl om att du är bra? 39 kommentarer


Hallå, alla Härliga!

censorship-610101_1920Igår hade jag en nästan helt datorfri dag det blev bara en liten stund på kvällen för att skicka ut veckans inspirationsbrev. Ibland tar jag helt datorfria dagar för att låta hjärnan vila och för att tänka lite nya tankar. Det är ett väldigt bra sätt för mig att få ny energi och återhämtning. Dagens inlägg kommer handla om självkänsla och du får 5 viktiga saker att tänka på vid låg självkänsla.

Och så vill jag berätta att det nu är rea i webshopen så nu kan du fynda lite Personlig utveckling. Du hittar webshopen HÄR.

 

 

 

Om självkänsla.

Det fanns en tid i mitt liv när jag inte trodde på mig själv. Efter att ha vuxit upp i en relativt dysfunktionell familj så fann jag mig själv i rollen som fredsbevarare och människobehagare och jag gjorde allt för att bli omtyckt.

Jag trodde att om jag var flexibel, snäll och tillmötesgående så skulle alla vara nöjda och glada. På ett djupare plan så var jag rädd för att bli känslomässigt övergiven och därigenom sårad. När mina ansträngningar inte fungerade så försökte jag ännu hårdare vilket ändå inte räckte till. Och med tiden så ledde det till att jag verkligen förträngde mina egna känslor och suddade ut min personlighet.

OmslagPå vissa områden i mitt liv så fortsatte detta mönster in i vuxenlivet, speciellt i relationer. Även om jag blev älskad för den jag var så vågade jag inte tro på det utan tolkade alltid saker som att jag inte var tillräckligt bra och då försökte jag bli bättre genom att ändra på mig. Men det här beteendet blev till slut ohållbart och flera relationer sprack eftersom jag förändrades och blev en annan person än den som min partner blivit förälskad i

Tack och lov så kom jag till slut till den punkten att jag började se och få insikt om mitt beteende och det var då vändningen kom för mig. Så jag gjorde allt som stod i min makt för att lära mig mer om mig själv och se vilken fantastisk människa jag faktiskt var. Jag lärde känna mig själv igen och byggde upp min självkänsla och mitt självförtroende. Jag gjorde inte allt på egen hand utan gick även i terapi där jag fick viktiga nycklar och verktyg som hjälpte mig i mitt arbete med mig själv.

Oavsett om du går igenom en fas av låg självkänsla just nu eller om du har perioder då du tycker mindre bra om dig själv så är det viktigt att ha vissa psykiska verktyg som hjälper dig att kalibrera dina tankar så att du kan träna upp din självkänsla igen.

 

Här är 5 saker att komma ihåg när du har låg självkänsla:

  1. Du förtjänar mer.

När du har en period med låg självkänsla så ska du påminna dig själv om att du förtjänar så mycket mer än de negativa föreställningar om dig själv som du vältrar dig i. Du förtjänar framgång, lycka och kärlek precis som vem som helst även om du inte känner så just nu. Att acceptera detta i dina tankar hjälper dig att ändra dina känslor om dig själv.

 

  1. Du har ett liv.

Precis som alla andra så har du bara ett liv. Om vi säger att du blir 90 år gammal och du nu sätter dig ner och räknar ut hur många dagar du har kvar tills du fyller 90 så inser du att du har ett begränsat antal dagar kvar att leva. Det är den krassa verkligheten. Så när du har fått den insikten klarlagd så kan du fråga dig själv om du vill slösa bort de dagarna på att inte tycka om dig själv. Vill du verkligen att andra ska bestämma hur du ska leva, eller vill du ge bort din dyrbara tid på sådant som inte är viktigt?

 

  1. Du kan leva med lite obehag.

Många tycker det är väldigt obehagligt att göra folk arga, upprörda eller att utsätta sig för deras kritik. Men även om det är obehagligt så kan du leva med det och det går garanterat över efter ett tag. Men ibland krävs det att ta lite obehag för att du ska kunna stå upp för dig själv och gör du det flera gånger så kommer omgivningen snart att acceptera det.

 

  1. Misstag är bra.

Många gånger tappar vi självkänslan då vi har begått misstag eller gjort något som vi ser som fel på något sätt och därför ser vi oss som ”mindre värda”. Vi tror att vi är mindre värda för att vi inte är ”perfekta”. Men om du frågar den som är framgångsrik kommer den personen säga att de nått framgång genom de lärdomar de fått av sina ”misslyckanden”. Misstag visar på en vilja att nå framåt, att ta risker och testa nya saker.

 

  1. Tankar och föreställningar är inte verkligheten.

Låg självkänsla är resultatet av åratal av tilltrasslat tänkande. Många faktorer kan ligga bakom det tilltrasslade tänkandet, det kan till exempel vara något från ditt förflutna som bidragit till din känsla av att vara ”mindre värd”. Men trots att den utlösande händelsen är över så maler dina tankar och känslor om det vilket gör att det känns som om det är lika verkligt som den ursprungliga händelsen.


 

Ovanstående text är hämtad från ”Självkänsla i 7 steg” och där hittar du bland annat hela listan över saker du bör tänka på som består av 25 saker att tänka på. Du kan läsa om de 7 stegen till självkänsla HÄR.

Önskar er alla en suverän dag!

 

You Rock!!!

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

39 tankar om “Du vet väl om att du är bra?