Glädjespridare eller glädjedödare?


Du har säkert stött på dem någon gång, du vet de där människorna som helt brutalt i ett enda andetag raserar din glädje och krossar den under klacken. Jag brukar kalla dem för glädjedödare. Du har säkert också stött på den andra sorten, de där människorna som bara sveper in och tycks strö glädjestoft omkring sig och du kan inte låta bli att känna dig glad efter ett sådant möte. Jag kallar dem för glädjespridare.

Du vet, när du är så där superglad över någonting och så berättar du det för någon annan som direkt sticker hål på din glädje antingen genom att ifrågasätta din förmåga, ifrågasätta det du är glad över genom tvivel, dra ner stämningen genom att klaga etc.

Här är ett exempel ur mitt liv:

 

Jag är en sådan person som älskar sol och varmt väder. Och så har jag en släkting som avskyr värme, så varje gång jag pratar om värme och om hur skönt det är så sätter hon igång och klagar högljutt. Det är så jobbigt, svettigt och allt vad det nu är som är så hemskt med värme. Jag har dock lärt mig att inte prata värme med henne så vi slipper lyssna till hennes gnäll.

Nu är hon säkert inte medveten om hur omgivningen uppfattar hennes gnäll så fort någon nämner värme så det är inte troligt att hon plötsligt kommer förändra sitt beteende.

Så hur skulle min släkting kunna ändra sitt beteende för att bli lite mer glädjespridare?

68388bxa3sdweq9

Det som händer när jag pratar värme är att min släkting genast börjar fokusera på det hon ogillar (något negativt). Så istället skulle hon kunna fokusera på något positivt.

Men hur då?

Jo, det positiva för henne när det gäller temperatur är ju när det är svalare så när någon pratar värme så skulle hon kunna behålla en positiv känsla genom att bara säga att hon föredrar när det är svalare. Sen kan hon gärna spinna vidare och prata om vilka fördelar hon tycker att svalare väder ger henne.

Vilka vinster ger det?

För henne: Fördelarna för omgivningen är att vi slipper lyssna till hennes klagolåt och att vi slipper känna att glädjen försvinner. Vi förhåller oss också mer positiva mot henne.

För omgivningen: Som du ser i exemplet ovan så är man inte bara en glädjespridare för andra utan även för en själv. Fördelarna med att vara en glädjespridare är så mycket större än om du är en glädjedödare.

Det som alla glädjespridare har gemensamt är att de genom positivt tänkande har en positiv attityd. Och exemplet med min släkting här ovan visar väldigt bra vad positivt tänkande är för något och hur man kan applicera det i sitt liv.

Vill du veta mer om hur du blir en glädjespridare och hur du kan skapa en positivare attityd med hjälp av positiva tankar så kan du läsa mer HÄR.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *