Så blir du en Rockstjärnecoach! 1 kommentar


Jag har intervjuat Domenico La Corte med frågeställningen:  Hur blir man en Rockstjärnecoach?
Välj en kund som du gillar, där du gillar problemen och frågeställningarna. Det säger Domenico La Corte, vd för Coachutbildning Sverige.

Domenico La Corte

Hur bli man då en Rockstjärnecoach?


Definition av Rockstjärnestatus:
”När du är unik, när du ser att du är bäst i hela världen på att vara Du, när du prioriterar så att du mår bäst, när du lever fullt ut, när du går utanför din trygghetszon och möter livet! Då har du Rockstjärnestatus i ditt liv! Rockstjärnestatus är att ha ett flow i dina tankar, ditt varande och ditt görande. Ett flow du får när du släpper de begränsande hjärnaktiviteterna och skapar modet att lyfta fram din unikhet och leva ut ditt unika Jag. Det är när du gör saker utifrån dig själv, ditt unika Jag som du presterar som bäst. När du litar till dig själv och din egen förmåga och vågar tro på att du är bäst!”

Vilka är de tre viktigaste kriterierna för en Rockstjärnecoach?

•    Jobba med sin egen utveckling
•    Följa etiska regler
•    Jobba med en egen mentor/coach.

Vilka personliga egenskaper är en fördel som Rockstjärnecoach?

Coacher kommer in i den branschen för att dom har ett genuint intresse för människor och förändringsarbete. Det är väldigt sällan som coacher saknar de egenskaper som är viktiga: empati, lyssnande, framåtdriv, förändringsdriv.
Räcker det med en coachutbildning för att bli en Rockstjärnecoach?
För att bli en bra coach så räcker det långt men har du inga klienter så är utbildningen bortkastad så det är viktigt att kombinera sin coachutbildning med kunskaper i marknadsföring.

Hur ska en klient känna sig tillsammans med sin coach?

Klienten ska känna förtroende och  kunna förvänta sig att coachen kan sin sak och har den kompetens som krävs. Klienterna har också ett ansvar att kolla upp coachens utbildning för att vara säker på att hon/han får den utlovade kompetensen.

Hur kommer man på de där frågorna som verkligen ’låser upp’ en människa och får den att våga prata från hjärtat?

-Jag får ofta den frågan. Domenico menar att det ligger på en djupare nivå. Det viktiga är att det finns ett bra förtroende mellan coach och klient, att de är jämbördiga partners. Det är även den viktiga skillnaden mellan en riktig coach och en som kallar sig för coach. Har man jämbördigheten, och förtroendet och den här starka tilliten till att klienten har tillgång till hela sin värld så spelar det liten roll vilka frågorna är. Då kommer de rätta frågorna automatiskt. Det är viktigt att coachen har tilliten till att klienten själv har åtkomst till svaren inom sig.

Vad är en Rockstjärnecoach?

-En person som vågar använda sin personlighet, som vågar expandera den och ta ut svängarna. Det är viktigt att veta vad man gillar att göra och därefter våga ta ut svängarna. Alltför många väljer att se ut som de andra och att även jobba med en anonym kundgrupp. Välj istället en kund som du gillar, en kund som har problemen och frågeställningarna som du gillar.
-Specialisera dig på de frågor som intresserar dig och utgå från din personlighet, fortsätter Domenico. Är jag en helyllecoach så vågar jag göra något extra som att servera grönt te till mina kunder. Gillar man fjäderboa ska man ha mängder av boor. Det är viktigt att våga ta ut svängarna och lyfta fram det som man själv står för.
-Man har en personlighet men vi tenderar att tona ner den för att smälta in och för att bli Rockstjärnecoach gäller det att våga ta sin personlighet och sträcka ut den. De flesta försöker smälta in. De tonar ner sin personlighet för att bli som alla andra och söker oidentifierade kunder typ mellanchefer på stora företag för man tror att där finns pengarna.
-Den enkla regeln, säger Domenico, är att låta din personlighet stråla, träffa kunder som gör det du gillar, om du gillar försäljning så träffa kunder som jobbar med försäljning, gillar du projektarbete så träffa dom som jobbar med projektarbete.
Doomenico nämner ett väldigt bra exempel på en Rockstjärnecoach; Coachen som kör HD, marknadsför sig med bilder på hans tatuerade underarmar på hemsidan. Tack vare att han vågade låta sin personlighet och sina intressen genomsyra hans arbete så gav det flera nya kunder från helt andra världar än vad han haft tidigare. Det är kunder som vill ha den här typen av coaching och som gillar biker-budskapet. Den här biker-coachen skulle kunna gömma sig bakom en kostym men han skulle säkerligen prestera sämre som coach.
För att bli en Rockstjärnecoach är det viktigt att fundera över följande frågor:

•    Vilka klienter har jag gillat att jobba med?
•    Varför gillar jag att jobba med de här klienterna?
•    Vilken typ av personlighet gillar jag?
•    Är det en viss typ av yrkeskategori jag gillar mer än andra?
•    Vilka frågeställningar och problem gillar jag att jobba med?

Jobbar man med situationer och människor man gillar så blir man en Rockstjärnecoach. Man får en känsla för vilka nycklar man behöver jobba med. Man gör ett bättre jobb och kan få referenser eftersom de ofta känner sådana som är likadana. Därför är det viktigt att låta sin personlighet synas.

Domenicos 5 bästa tips för att vara en Rockstjärnecoach:

•    Låt personligheten stråla.
•    Jobba med klienter du älskar.
•    Ta inte dig själv på så stort allvar.
•    Jobba med de problem och frågeställningar som du gillar.
•    Träffa kunder som gör det du gillar.

Domenicos motto:

”Var det du är och var det helt och icke styckevis och delt”. /Henrik Ibsen

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Så blir du en Rockstjärnecoach!

  • Kikki Sandström IC

    Hejsan Rockstjärnan! Dina blogginlägg är ju lysande som vanligt. Roligt att du gillade min nya blogg på http://kikkisandstrom.se. Såg din fråga om widgeten, som egentligen är ett Tillägg, och svarar här så att du säkert ser svaret: Sök på ”n relate” den version som jag har heter 0.5.1.2. En liten varning dock, man får ”bängla” (ursäkta lulemålet), en hel del med att göra inställningar för att få det hela att funka. Men vi är ju rockstjärnor eller hur?! Behöver jag säga mer 😉
    En annan sak jag sett med din blogg är att sidan laddar sakta, har du ställt in ”WP Super Cache”? Om inte, gör det – så ska sidan ladda snabbare! Let´s Rock!