Därför ska du kramas! 1 kommentar


Det finns många bra anledningar till att du ska kramas. Kramar ger uttryck för kärlek, godkännande, tacksamhet, vänlighet och förlåtelse bara för att ge några exempel. Att kramas ger en stor känslomässig tillfredsställelse men det finns även stora fördelar för din hälsa. Och här nedan ser du 3 hälsosamma anledningar till att kramas mer.

Kramas för hälsan och glädjen!

Topp 3 anledningar till att kramas!

1. Minskar risken för hjärtsjukdomar!

Högt blodtryck är en stor anledning till hjärtsjukdomar och studier visar att kramar sänker blodtrycket. Så har du ett svagt hjärta eller högt blodtryck så är det riktigt hälsosamt att kramas.

2. Minska stress och bli lugnare!

Studier visar att kramar  gör oss lyckligare för kramar ökar nivån av hormonet oxytocin. Oxytocin är avgörande för upprättandet av gemenskap, parbildning, omvårdnad, och förmåga att följa sociala normer. Förhöjd aktivitet av oxytocin skapar ökad tillit och gör människor lyckligare och tillitsfulla. Det ökar viljan till parbildning, och är starkt involverat i sexuell lust. Oxytocin kallas även för ”kärlekshormon”. Det dämpar stress och gör oss lugnare.

 

3. Bra för relationer!

Såklart! Känns rätt så självklart men anledningen till att det är bra för relationer är att det frigör hormonerna Serotonin och Dopamin. Dopaminet påverkar viljan till lust och njutning, orsakar ett uppsökande beteende gentemot föremål som bereder njutning och känslan av belöning, och gör individer mer njutningsbenägna och förälskade. När förälskelsen övergår i kärlek tar Oxytocin över Dopaminets roll och passionen ersätts då av mer stillsam kärlek. Så Serotonin och Dopamin är humörhöjande och gör att du känner dig närmare  den person som du kramar. Det ger bättre relationer och bra relationer får dig att må bra!
Förutom dom topp 3 förtjänsterna av att kramas så förbättras ditt immunförsvar, din självkänsla och du lever längre. Vissa studier har även kunnat påvisa att kramar minskar symptom av Alzheimer.
Så sätt i gång och kramas för glatta livet!

Kram på er alla!

 

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Därför ska du kramas!

  • Hanna

    Hej!

    Har sett att du följt min förra blogg (hannasboost) och skriver nu på samma ämne fast med mer entreprenörskap på ny sida .. kika gärna in på blogg.hannasmedia.se!